iDees online

Dit zou elke ondernemer moeten doen

Sinds dit jaar doe ik het. Elk kwartaal een week alleen weg. Een week zonder afspraken en sociale verplichtingen. Even weg uit mijn vertrouwde omgeving. Dat raad ik elke ondernemer aan. Nieuwsgierig waarom? Lees het in deze blog.

Jezelf beter leren kennen

Vorig jaar liep het zo dat ik een week alleen op vakantie ging. Ik had veel behoefte aan rust en ruimte en dacht, ik doe het gewoon. Ik ga gewoon alleen weg. Kan mij het schelen. Gedurende de week merkte ik dat ik door verschillende fases ging. Eerst was het heerlijk, daarna werd het confronterend (want ja, je zit daar alleen en waarom eigenlijk?), daarna klaarde het op en genoot ik volop. Ik ervaarde hoe fijn het is om alleen te zijn. Het gaf me zoveel nieuwe inzichten. Ik ben mezelf beter gaan leren kennen. Klinkt gek om dat zo te zeggen, maar het is waar.

Elk kwartaal een week alleen weg

Deze ervaring bracht mij dit jaar tot het besluit: waarom doe ik dit niet vaker? Het heeft zo’n positief effect gehad. Als ik dit nu eens elk kwartaal ga doen: een week weg met me myself and I. Geen afspraken plannen. Geen sociale verplichtingen. Eten wanneer het mij uitkomt, sporten als ik er aan toe ben, werken als ik er zin in heb, lanterfanteren als ik daar zin in heb en ga zo maar door. Hoef je helemaal niet ver voor van huis. Als je maar niet thuis bent. Liefst in een nieuwe omgeving. Dat is fijn voor het creatieve brein.

Dromen realiseren

Om wat meer beeld te geven bij mijn situatie beschrijf ik kort waar ik momenteel mee bezig ben. Vanaf mijn 14de droomde ik over het hebben van een eigen bedrijf. In 2013 startte ik iDees online, om Social Media Advies en Ondersteuning te bieden aan de zakelijke markt. Het bleek een goed moment te zijn. Eind vorig jaar besefte ik me dat die droom nu eigenlijk verwezenlijkt is. Ik had een goed lopend bedrijf. En nu? Een nieuwe droom? Eerst eens genieten dat ik het zover geschopt heb, dat erkennen en daar trots op durven zijn? Waar wil ik eigenlijk heen? Waarom doe ik wat ik doe? Doe ik waar ik energie van krijg? Dat soort vragen hebben mij afgelopen jaar bezig gehouden.

Het loopt zoals het loopt

In juni ging ik mijn eerste week weg. Ik had er veel zin in. Reed richting Friesland, stapte een knus havenhuisje in en stalde mijn spullen uit in de kamer. Hier kan ik me wel een week vermaken. Ik liet alle kaders los. Slapen? Dat doe ik wel als mijn lichaam dat aangeeft, wakker worden als het licht is, ontbijten als ik er zin in heb en ga zo maar door. Niks geen stemmetjes: eigenlijk moet je nu de was doen, stofzuigen of andere huishoudelijke klusjes. Dat hoeft deze week niet. Scheelt weer voor het werkgeheugen. Ik liet alles komen zoals het kwam. Ha! Een leuk webinar gespot, die ga ik kijken. Hoewel het aan mijn verwachtingen voldeed dacht ik “het zal wel ergens goed voor zijn” en dat bleek. Alle puzzelstukjes vielen samen en vormden samen de Social Media Community. Geweldig! Dit is echt iets waar ik heel enthousiast van wordt. Naast dit waren er nog vele andere mooie inzichten waar ik veel aan heb gehad.

Laat de verwachting varen

Oke, het was geen hutje. Maar de hei was dichtbij. Afgelopen week zat ik in Tynaarlo. Maandag ging ik die kant op. Weer met dezelfde insteek. Ik ga heen en zie wel wat het me brengt. Dit keer had ik hoge verwachtingen. Want ja, vorig keer was er iets heel moois uit gekomen. Wat gaat me deze week brengen. Ik merkte dat ik te hard aan het alleen zijn was. Klinkt een beetje gek. Ik heb inmiddels geleerd dat ik soms te hard wil werken. Maar dat kan juist een tegenovergesteld effect hebben. Soms is het goed om mezelf even “terug te roepen”, afstand te doen, het te laten “zijn” en daardoor krijg ik de ruimte om juist die signalen te zien en inzichten te krijgen die heel waardevol zijn. Ik sprak met mezelf af dat ik geen verwachtingen hoefde te hebben. De week hoefde niets op te leveren. Doe gewoon waar je zin in hebt. Laat het op je af komen. Lekker aan het werk. Acties oppakken waar je zin in hebt. Goed voor jezelf zorgen: lekker en gezond koken, ontspannen, frisse neus halen en sporten.

Ontprikkel en kom tot jezelf

Het zijn maar een paar gedachtes van de vele. Door het aanwezig zijn in een vreemde omgeving en het alleen zijn, krijg je meer ruimte in je hoofd. Ik noem het “ontprikkelen”. Tegenwoordig krijgen we zo veel prikkels. Aan alle kanten wordt om onze aandacht gevraagd en daar gaan we veelal op in. De aandacht versnippert en de focus ebt steeds verder weg. Als je een week alleen bent, heb je op een gegeven moment wel de nodige werkzaamheden opgepakt, je uitgeschreven voor de nieuwsbrieven die je toch nooit leest, je mail helemaal bijgewerkt en je to-do-list up-to-date gemaakt. Je bent op een gegeven moment wel uitgebadderd, -genetflixt, -gesport en meer. Met al die tijd die je alleen hebt, krijg je een moment dat je tot jezelf gaat komen. Dat je de rust voelt (en jezelf gunt) om een tijdschrift te lezen, te mediteren, kleuren of zelfs simpelweg voor je uit gaat staren. Dat je echt voelt dat het oke is om met jezelf alleen te zijn.

Je moet het willen zien

Op een gegeven moment ben je helemaal ontspannen in je week alleen zijn. De ruimte in mijn hoofd zorgt er vervolgens voor dat ik dingen ga zien waar ik anders zo aan voorbij loop. En ik kan je vertellen, dat zijn soms hele waardevolle dingen. Zowel op persoonlijk vlak als op zakelijk vlak. Inzichten krijgen in waarom ik het doe zoals ik doe, waar komt dat dan vandaan en hoe zou ik het anders willen? Maar ook kwartjes die opeens vallen. Meer ruimte om helder na te denken omdat je “werkgeheugen” opgeschoont is. Al een jaar lang op zoek zijn naar een boekhoudpakket met crm-systeem die bij mij past (het klinkt simpel), maar nu opeens inzien welke zoektermen ik het beste kan inzetten om het juiste pakket te vinden. Yes! Dit is het! Waarom heb ik dat niet eerder gezien? Klinkt als iets kleins, maar het is voor mij heel waardevol. Hier ga ik in de toekomst met veel meer plezier mijn boekhouding met uitvoeren, efficiënter werken en veel tijd besparen. Hoe fijn is dat.

Ontwikkeling en groei

Naast de werkzaamheden voor mijn klanten, heb ik volop tijd gehad om na te denken over mijn bedrijf. Het team van iDees online groeit: dit jaar een eerste medewerker aangenomen en vanaf december nog twee parttimes erbij in de vorm van een werkervaringsplek. Genoeg stof om over na te denken over hoe ik dit allemaal aan ga pakken. Door alle ontwikkelingen in het afgelopen jaar ben ik druk bezig mijn bedrijf opnieuw te organiseren en door te ontwikkelen. Met de komst van de Social Media Community kan ik nu mijn (online) diensten landelijk aanbieden, aan die ondernemers die zelf willen leren hoe ze hun social media zakelijk kunnen inzetten en daarin willen doorontwikkelen.

iDees online in 2.0 versie

De komst van de community heeft direct invloed op de doelgroepen waar ik me op richt. Door de verschuiving in de markt en mijn ambities is het ook tijd om mijn diensten vanuit een frisse bril te bekijken. Wat laat ik weg vallen, wat ga ik finetunen, wat komt er bij? Het boek De Vrije Adviseur van Arjan Yspeert heeft me daarbij geïnspireerd. Heel fijn. Ook staat er een nieuwe missie voor de deur. Deze heb ik 90% helder, maar de finetuning volgt deze maand. Zou toch tof zijn als ik 2017 kan inluiden met mijn nieuwe missie. Spannend! Al met al heb ik nog heel wat plannen met mijn bedrijf en sta ik te trappelen om van alles uit te gaan werken en uit te bouwen. Maar stap voor stap én samen. Ik heb er zin in. In februari heb ik de volgende week gepland. Dan ga ik een week naar Schier. Dat wordt lekker uitwaaien. Gaat vast weer een fantastische week worden.

Zoals je hebt kunnen lezen heeft het voor mij veel waarde om met regelmaat er alleen tussen uit te gaan. De drukte “ontvluchten”, acties die er steeds blijven liggen juist aanpakken, ruimte voor nieuwe ontwikkelingen en meer. Ik ben heel benieuwd of er meer mensen zijn die dit doen en hoe zij dit ervaren. En voor diegene die dit nog nooit gedaan hebben; lijkt het je wat om dit te doen? Mocht iemand nog leuke tips hebben, hoor ik het graag.

Over de auteur

Paste your AdWords Remarketing code here
Scroll naar boven

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies" om u de beste surfervaring te geven. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten