Whatsapp foto's en video's die maar één keer bekeken kunnen worden

Whatsapp foto's en video's die maar één keer bekeken kunnen worden

Nieuwe Whatsapp functie alert! Sinds een paar dagen heeft Whatsapp ook de mogelijkheid om foto’s en video’s te delen die maar één keer te bekijken zijn. Klinkt grappig, maar wat kun je er zakelijk mee en hoe werkt het dan? In deze blog lees je er meer over.

24 uur zichtbare stories

In Zo deel je een Story op Whatsapp heb ik al een keer uitgelegd dat je op Whatsapp stories kunt delen, net als op Instagram en LinkedIn. Deze berichten zijn dan 24 uur zichtbaar voor je volgers, je contacten of een kleine groep mensen die je zelf geselecteerd hebt. Je netwerk kan bij de stories kijken en zien wie er een update heeft gedeeld, mits ze binnen die 24 uur kijken. Deze story kan, binnen de 24 uur zo vaak opnieuw gekeken worden als iemand zou willen.

Éénmalig zichtbare foto’s en video’s

Met de nieuwe functie is het mogelijk om foto’s en video’s te delen die maar één keer zichtbaar zijn en dat in privé berichten of in Whatsapp-groepen. Deze mogelijkheid geeft meer privacy, want de foto of video verdwijnt nadat de ontvanger deze eenmalig heeft geopend. Hiervoor is het wel nodig om een bericht na ontvangst, binnen een termijn van 14 dagen te bekijken. Anders ben je te laat. Maar hey, de gemiddelde persoon checkt Whatsapp elk wc-bezoek dus dat komt wel goed. 😉

Dit werkt dus niet

De foto’s en video’s worden ook niet opgeslagen op de telefoon van de ontvanger, ook niet wanneer hij of zij ingesteld heeft dat alle foto’s en video’s die via Whatsapp-berichten binnenkomen, automatisch opgeslagen moeten worden. Ook is het niet mogelijk om de foto’s en video’s die op deze manier ontvangen zijn, door te sturen naar andere Whatsapp-gebruikers.

En dit kan dus wél

Maar. Het is dus wel belangrijk om te weten dat de ontvanger wel een screenshot of een schermopname kan maken én hier ontvang je geen melding van zoals op andere sociale media soms wel voorkomt. Ook kan iemand natuurlijk met een andere telefoon of camera een foto of video maken van de mobiel waarop het bericht bekeken word. Het is dus wel handig om goed na te denken over wat je wel en niet stuurt.

Zakelijk inzetten van deze nieuwe functie

Kijk, die nieuwe functie biedt een soort van privacy, maar eigenlijk ook net niet. Maar hey, ik ga er vanuit dat je jouw klanten geen sexy foto’s wil sturen of video’s met je wachtwoorden. Dan is de grote vraag: wat kun je er wél mee doen voor jouw bedrijf? Nou, daar heb ik eens over na zitten denken en iDees heeft een paar ideeën.

– deel sneak previews van nieuwe producten
– stuur kortingscodes of deel toffe acties
– geef een kijkje achter de schermen
– lanceer een prijsvraag
– deel eens een gekke foto of video voor wat fun
– deel je blijmakers

Versturen van eenmalig te bekijken foto’s en video’s

Oke, je hebt nu wat inspiratie om mee aan de slag te gaan. En dan komt de vraag: hoe doe ik dat dan? Nou het begint er allereerst mee dat jij een van de gelukkigen moet zijn die de functie al heeft. Dus kun je de functie niet vinden: don’t stress. Je bent niet gek, je hebt hem dan gewoon nog niet. Nog even geduld hebben. Hieronder kun je zien en lezen waar je de functie kunt vinden en hoe je hem gebruikt.

  1. Open Whatsapp
  2. Ga naar de persoon waar je wat naar toe wil sturen
  3. Selecteer een foto of video
  4. Dan zie je links van de verzendbutton een 1 staan met een halve blauwe cirkel (afb 1)
  5. Klik op het eentje en het rondje wordt helemaal blauw (afb 2)
  6. Nu op de blauwe verzendpijl klikken en daar gaat hij.
  7. Je ziet nu zelf het symbool van stap 4 in je chatgeschiedenis (afb 3)

1. Kies een foto en klik op het 1-tje links naast de verzendbutton

2 Het 1-tje wordt blauw en klik dan op verzenden

3 De foto of video is verstuurd

 

 

 

 

Ontvangen van eenmalig te bekijken foto’s of video’s

Als ontvanger krijg je, net als de persoon die het bericht verzonden heeft, enkel een 1-tje met een half rondje en de tekst ‘foto’ te zien. Normaal zie je een voorvertoning van de foto, waar je op kan klikken om hem te downloaden en te bekijken. Dat is dus nu niet het geval. Zo kan de ontvanger ook duidelijk zien dat wat er gestuurd is maar één keer te bekijken is. Door er op te klikken wordt de foto of video getoond totdat de ontvanger hem weg klikt. Vervolgens kun je als ontvanger  verzender zien dat je foto of video bekeken is (afb 4).

4 Je krijgt een bevestiging wanneer de foto of video bekeken is

 

 

 

 

Benieuwd, heb jij deze functie al? En ben jij van plan hem zakelijk te gaan gebruiken? Laat het weten in een reactie onder deze blog.

 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *