Gooi het anker uit

Wanneer gooi jij je anker uit?

Oke, standje super enthousiast hiero. Je kent het misschien wel. Volop plannen, zeshonderduidend ideeën, grootse dromen waarvan ik geloof dat het gaat lukken en dus véél te doen.Ik sta helemaal ‘aan’ en in de doestand. Gaan met die banaan. Voor je het weet maak je dingen belangrijk die eigenlijk helemaal niet zo belangrijk zijn en andersom. Tja…. en dan? 

Gaan met die banaan

Enthousiast zijn is leuk en dat brengt me heel ver. Maar mijn uitdaging zit hem erin om ook af en toe stil te staan, de boel te overzien en ruimte te creëren voor dat onverwachtse wat komt en vaak zo waardevol is. Meestal voel ik die momenten wel aan. Ik ben druk in mijn hoofd. Wil van alles tegelijk. Op 1 ding focussen? Nee joh! Ik kan alles tegelijk.  Nieuw online programma lanceren, Social Media Boost Weekend promoten en meer! Haha. Ik trap er af en toe weer in. En dat terwijl ik nog zo mijn eigen Weekplanner ontwikkeld heb waar ik elke week 1 hoofdactie belangrijk maak en daarmee focus. Was ik zelf ff zijstraatje ingegaan ;-).

Moeten en willen

In de drukte van alles wat ik aan het doen ben, merk ik dat ik van alles van mezelf ga ‘moeten’. Vaak merk ik dat ook aan mijn schouder. Die gaat als het ware roepen. Spanningen ontstaan. Oke. Ik ben nu niet meer vanuit mijn flow bezig, maar ben onder druk aan het gaan. Dat wil ik niet. Dat is geen fijn gevoel én daar wordt de kwaliteit niet beter van. Maar oeh…ik voel het….en dan is het een grotere stap om voor jezelf aan de rem te trekken. Het is zo nodig, maar alles lijkt zo belangrijk.

In de flow

Nou zo’n moment had ik. Ik was druk in mijn hoofd, wilde van alles doen, voelde tijd te kort, alles voelt belangrijk. En aan de andere kant voel en weet ik dat ik even voor mezelf zou moeten gaan. Rust nemen. Even naar buiten, even hardlopen, even niets doen. Eigenlijk gewoon doen wat op dat moment goed voelt. Want als ik dat doe, komt de work-flow voor al die andere to-do’s later vanzelf en heb ik het waarschijnlijk 10x zo snel klaar omdat het een beter moment is en ik er wel energie voor heb. Sommige dingen kan ik dan misschien wel doorstrepen omdat ze eigenlijk niet zo belangrijk waren als ik dat dacht ze waren ;-).

Over je grens

Ik voel het moment aan, maar ben er eigenlijk al te ver in gegaan. Tijd voor een kopje thee in de zon. Even de laptop weg. Met in mijn hoofd nog alles wat ik graag wil doen. Lastig loslaten op zo’n moment dat ik er echt middenin zit. Mijn zus komt er aan. Even een kletsje is een goede afleider om er echt even uit te komen. Ze heeft van die toffe inzichtskaartjes. Zulke kaartjes waar wat op staat en dat brengt weer een mooie boodschap met zich mee. Leuk!  Ik doe mee en trek een kaartje. Gelach van mijn kant. Goh, dit wist ik zelf al. Gegniffel van mijn zus en vriend. Zij zien het natuurlijk gewoon gebeuren.

Gooi je anker uit

Even toelichten. Ik pakte het ‘Anker’. Hieronder de beschrijving.

Je voelt dat er ergens iets niet klopt, maar bent te druk om erbij stil te staan. Tijd om gas terug te nemen en rustig om je heen te kijken. Als je blik altijd maar gericht is op de horizon, gaat de schoonheid van het huidige moment aan je voorbij. Voor alles is een tijd. Hier en nu is een mooi moment om even diep adem te halen en te gronden. Je hoeft niet altijd bezig te zijn met de volgende stap.

Als je durft te wachten, komt het juiste moment om te halen vanzelf. Sta nu eens stil, kijk om je heen en observeer de situatie zoals die is. Het is hier veilig. Ontdek wat je allemaal voor moois om je heen hebt. Gebruik het anker als een grondingskoord. Visualiseer dat het vanaf je stuitbeen naar de kern van de aarde zakt. Voel dat je hier bent, met al je energie en aandacht in je lichaam aanwezig.

Met een goede gronding raak je niet meer zo snel afgeleid en kun je beter anticiperen op wat er om je heen gebeurt. Je hebt minder het gevoel dat je geleefd wordt en je voelt je krachtiger. Straks kun je weer helemaal doorpakken, als je voelt dat het juiste moment daar is. Je ambitieuze plannen lopen heus niet weg, rust zal ze juist voeden. Als de koers weer duidelijk is, vaar je gewoon door.

Signalen genoeg

Nou hoe duidelijk wil je het hebben. Deze kaart gaf me een duidelijke reminder. Weer een signaal. Na de schouderpijn, de drukte in mijn hoofd, het weten dat ik even voor mezelf nodig had….had ik blijkbaar deze kaart nodig om echt de knop om te zetten. Hèhè…ik gooi mijn anker uit. Kies even voor mezelf. Omdat ik weet dat ik het nodig heb. Omdat ik het voel. Omdat ik weet dat ik daarna juist alleen maar meer kwaliteit ga leveren. Voelen wanneer ik weer ‘zin heb’ om verder te gaan. Het de tijd gunnen. Fijn. Soms best lastig. Maar zo waardevol om het wel te doen.

Nieuwsgierig. Herken jij jezelf hierin? En hoe merk jij dat het te veel is? Wat doe jij op zo’n moment? Hoe keer je het om? Hoe neem jij de rust. Ik hoor het graag :-).

Over de auteur

1 gedachte over “Wanneer gooi jij je anker uit?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Paste your AdWords Remarketing code here
Scroll naar boven