eigen bedrijf starten

Project: een eigen bedrijf starten

Wil je een eigen bedrijf starten? Ik zou zeggen: doen! Samen met collega André Hoeksma coach ik studenten bij het oprichten van hun bedrijf, de verkoop van hun product en de (online) communicatie. Een lekker praktisch blok waarin alle ingrediënten zitten waar ik vrolijk van word.

Eigen bedrijf starten
Het hele studiejaar hebben de studenten voorbereidende vakken gehad. Nu is het zover. Ze gaan zelf investeren in een bedrijf die ze samen – in rap tempo – uit de grond moeten stampen. Een blok waar veel studenten zich op verheugen. Nu gaat het echt om de praktijk. Kijk hoe je je als bedrijf kan onderscheiden, op welke doelgroep je je richt, wat je daarvoor nodig hebt, wat het verdienmodel wordt en meer. Ze bepalen zelf wat ze investeren, hoeveel ze inkopen e.d. om vervolgens de winst onder elkaar te kunnen verdelen. Het is nu echt voor het echie.

Doe wat jij het liefste doet
Elke week hebben de klassen een drie uur durend werkatelier: ze gaan zelf aan de slag en inspireren waar nodig. Super leuk om te doen. Een grote match: ik ben dol op het ondernemerschap en zij kunnen wel wat kennis en ervaring gebruiken ter inspiratie. Als ik iemand hoor klagen over zijn of haar werk, gaat mijn radar aan: wat doe jij het allerliefste, doe jij (nog) waar je energie van krijgt, wat is je passie, je talent en hoe kun je dat aan een behoefte van jouw potentiële koppelen? Tijdens de begeleiding van dit project voel ik mijn energie bruisen. Ik word er wild van, zoals ik dat vaak zeg. Enthousiast, de energie giert door mijn lichaam. Super leuk om deze studenten (en ondernemers) te inspireren hoe zij hun eigen bedrijf kunnen starten.

Zet marketingcommunicatie in
Eenmaal je bedrijf in de “steigers” gezet te hebben, is het ook van belang om na te denken over hoe je communicatie in gaat richten. Welk verhaal ga uitdragen? Wat maakt dat je dat gaat doen? Wat ga je precies aanbieden? Hoe ga je dat doen? De studenten doen dit aan de hand van een communicatieplan. Ze zijn bezig met de identiteit van het bedrijf om vervolgens te gaan kijken hoe ze dit qua vormgeving, beeld e.d. kunnen vertalen naar communicatierichtlijnen. Er wordt een communicatiedoel gesteld, ze onderzoeken met welke kanalen ze hun doelgroep kunnen bereiken, hoe ze dit gaan doen en wat ze hierbij nodig zijn. Ook hier word ik vrolijk van. Het puzzelen, het uitzetten van een strategie, ideeën spuien om daarmee te inspireren.

Onderneem vanuit je passie en communiceer passievol
De rol die ik bij deze colleges op me neem, sluiten naadloos aan bij hetgeen wat ik voor mijn bedrijf doe. Ik heb namelijk van mijn passie mijn werk gemaakt. Dit is ook één van de redenen geweest om ja te zeggen op deze opdracht en daar tijd voor vrij te maken. Want ik werk met studenten én ondernemers, ik spar over hoe je een eigen bedrijf kunt starten én hoe je daar passievol over kunt communiceren. Hier krijg ik energie van, ik doe het graag. Beter gezegd: I love it!

Kun jij net als deze studenten wel wat advies en inspiratie gebruiken op gebied van ondernemerschap en online communicatie. Check dan even of de Social Media Community of de Social Media Boost wat voor jou is. 

 

 

Over de auteur

1 gedachte over “Project: een eigen bedrijf starten”

  1. Pingback: Een eigen bedrijf starten tijdens je studie? Ik zeg doen! ⋆ iDees online

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Paste your AdWords Remarketing code here
Scroll naar boven

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies" om u de beste surfervaring te geven. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten