zorg goed voor jezelf

Ondernemer: jij bent de motor van jouw bedrijf

Als ondernemer heb je 1 ding dat je goed wil aanpakken. Wat dat is? Heel simpel eigenlijk: goed voor jezelf zorgen. Ruimte maken om stil te staan, te voelen wat je nodig hebt en daar naar te handelen. Als ondernemer ben je de motor van jouw bedrijf. Je kunt dus maar beter zorgen dat die goed blijft lopen.

Elke keer weer als ik in mijn enthousiasme mezelf voorbij ren, ga ik over grenzen. Mijn grenzen. Dat werkt op van alles door. Ik word moe, mijn lichaam gaat op verschillende plekken pijn doen en ik voel me gestrest. In de waan van de dag gaan we maar door. We hebben van alles te doen, vliegen van hot naar her. Voor je het weet ben je in dienst van je bedrijf, in plaats van aan het ondernemen en bouwen ‘aan’ je bedrijf. Je wordt geleefd. Je wordt geonderneemd.

Waarom maken we daar als ondernemer toch zo weinig tijd voor of waarom vinden we het lastig om er tijd voor te nemen. Het ons bedrijf gunnen om er met aandacht voor te gaan zitten of er juist helemaal uit te stappen. Hoe beter jij jezelf leert kennen, hoe sneller je kan handelen. Voel ik die pijn in mijn schouder? Denk ik, oh wacht ik wil weer te veel. Voel ik me gestresst? Weet ik dat al te ver ben gegaan. Dit is hét moment dat je wat liever voor jezelf mag zijn. Een middag vrij te nemen hebt. Lekker naar de sauna gaan. Een grote boswandeling maken met een vriendin of ergens lekker een bakje koffie doen.

Zodra ik voel dat ik weer teveel ‘in mijn bedrijf’ zit en mezelf voorbij wil rennen, grijp ik in. Voel ik wat ik nodig heb. Luister daar zo goed mogelijk naar. Zodra dat gebeurt gaat het weer veel meer stromen. Deze week weer even zo’n momentje gehad en besloten om twee versnellingen lager te gaan. Meer tijd voor mezelf te nemen. Alleen te doen wat écht belangrijk is. De andere hersenspinspels even te laten voor wat ze zijn.

Hoe ik dat concreet doe? – vanaf nu twee dagen per week afsprakenvrij plannen- een dagje naar de sauna plannen- een middag vrij nemen als ik ‘s avonds een netwerkbijeenkomst heb- alleen to-moetjes doen en de rest vergeten- een massage boeken. Het is echt elke keer serieus weer waar….zodra ik dit begin te doen, gaat mijn bedrijf beter lopen. Als ik goed voor mezelf ga zorgen, mezelf in die zin met liefde behandel, komt er van alles naar mij toe. Te bizar hoe het werkt.

Dus, merk je ook dat je jezelf voorbij rent? Dat je te weinig me-time hebt? Dat je steeds niet toekomt aan allemaal dingen die je wel graag wil doen? Check even bij jezelf of je nog wel lief voor jezelf bent. Én maak ook direct concreet hoe je dat gaat doen.

Elk kwartaal ga ik alleen weg om AAN mijn bedrijf te werken. Sinds vorig jaar doe ik dit ook met andere ondernemers. Een week volle focus op je bedrijf, op een mooie locatie waar we met elkaar vertoeven. Zonder afleiding van de dagelijkse dingen en even los van de dagelijkse routines. In maart 2019 gaan we weer. Dit keer naar Valencia. Wil je mee? Kijk dan even hier.

Over de auteur

1 gedachte over “Ondernemer: jij bent de motor van jouw bedrijf”

  1. Pingback: Zeg je het tegen je klant of jezelf? ⋆ iDees online

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies" om u de beste surfervaring te geven. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten