Ondernemen vanuit pure intenties

Ondernemen vanuit pure intenties

Of je nou startende ondernemer bent of al een paar jaar bezig bent.  Het is heel waardevol om met enige regelmaat eens stil te staan bij wat je allemaal aan het doen bent én of dat – nog steeds zo – past bij waar jij energie van krijgt en waar je naar wil werken. Ter inspiratie deel ik mijn ervaring met je, om te gaan ondernemen vanuit pure intenties. 

Eigen bedrijf starten

Als je start met een eigen bedrijf dan kan dit vanuit verschillende intenties ontstaan. Zelf ben ik – alweer bijna vijf jaar geleden! – gestart met mijn bedrijf omdat ik geen werk kon vinden. Ik dacht: waarom creëer ik het niet zelf? Ik zag waar vraag naar was, matcht dat met mijn vakkundige achtergrond, talenten en passies en zo ontstond iDees online. Maar je kunt ook starten omdat je je eigen job helemaal niet zo leuk vind. Of omdat je een frustratie hebt in je vakgebied en dat aan wil pakken. Ook merk ik dat veel mensen in mijn omgeving zich aan het afvragen zijn waarom ze eigenlijk doen wat ze doen, ontdekken dat ze veel liever op een eigen manier bijdragen vanuit hun eigen bedrijf.

Als het je lukt

In de afgelopen vijf jaar heb ik veel geleerd. Zo’n drie jaar geleden besefte ik dat mijn droom realiteit was geworden. Op mijn veertiende had ik namelijk besloten om ‘later’ een eigen bedrijf te runnen. Nou dat was gelukt en wel heel goed. Ik stond stil bij deze mijlpaal en dacht….en nu? Wat is mijn volgende droom? Waar wil ik heen met mijn bedrijf? Doe ik nog steeds wat ik leuk vind? Welke kansen zie ik nu op de markt? Van welke diensten krijg ik nu het meeste energie? Dus wat wil ik meer doen of juist minder? Of heb ik nieuwe diensten te ontwikkelen? Het zijn zomaar wat vragen die bij mij langs kwamen.

Bewust stilstaan

Als ondernemer is het – zoals ik het nu ervaar – goed om elke drie jaar eens te kijken naar wat je allemaal aan het doen bent. Even stil te staan bij je bedrijf en jezelf de vragen te stellen zoals hierboven. Want voor je het weet werk je op de automatische piloot. Je weet precies hoe je opdrachten aan moet pakken en merkt dat de uitdaging steeds minder wordt. Zo jammer. Want dat is toch ook een belangrijk deel van het ondernemerschap. Steeds weer ontwikkelen en nieuwe uitdagingen zoeken. Is het niet in ontwikkelen aan de basis van je bedrijf, dan is het wel op gebied van communicatie of andere zaken. Beweging is groei en dat is belangrijk om een bedrijf gezond te houden.

Essentieel inzicht

Afgelopen 1,5 jaar heb ik veel energie gestoken in het herontdekken van wat ik wil. Want ja…mijn droom was gerealiseerd. Luxe positie. Ik heb veel dingen ontdekt. Ik heb meer helder wat mijn passies zijn, welke talenten ik heb, wat de x-factor van mijn bedrijf is en ga zo maar door. Maar één essentieel inzicht wil ik graag met je delen. Ik heb ontdekt dat ik het heel belangrijk vind om te ondernemen vanuit pure intenties. Zuiver ondernemen. Omdat je voelt dat jij dit moet doen, dat jij dit bij te dragen hebt. Dus met alle goede bedoelingen. Vanuit je gevoel. Werkelijk te luisteren naar je gevoel. Niet te denken wat je voelt, maar echt te vertrouwen op je intuïtie. Om er vervolgens naar te handelen. Dat is puur. Dat is wie jij bent en wat daarmee bij je bedrijf past.

Energie aanvoelen

Maar wat betekent dit dan? Voor mij betekent dit dat ik niet zomaar meer met iedereen samenwerk. Als ik voel dat iemand niet mijn type klant is, ga ik niet met hem of haar in zee. Als ik voel dat ik iets doe omdat de ander het verwacht, doe ik het niet. Het is eigenlijk het onderbuik gevoel wat je vast herkent. Bijvoorbeeld omdat je denkt: ik pak deze klus maar even op…want straks verdien ik niet genoeg. Dat is een actie uit angst i.p.v. liefde. Wil jij zo ontvangen worden door jouw zakelijke relaties? Of wil jij met oprechte intenties een samenwerking aangaan omdat jullie allebei beter van elkaar worden en oprecht het beste met elkaar voor hebben. Maar dit gaat op gebied van alle keuzes die ik maak. Plan ik een event? Wil ik het echt. Ja! Oke, doen! En ga zo maar door…

Puur ondernemen

Wat gebeurt als iedereen zo ‘puur’ gaat ondernemen. Precies op een manier die bij hem of haar past. Dan krijgen we toch alleen maar mooiere bedrijven? Ondernemers die succesvol met elkaar samenwerken, daar beide veel positieve energie van krijgen én elkaar alleen maar beter maken. Door dicht bij jezelf te blijven, trek je ook meer de klanten aan die echt bij jou passen. Super leuk! Wat is het effect? We worden blijere ondernemers, werken meer samen – omdat het simpelweg leuker is – gunnen elkaar meer en daarmee wordt het alleen maar weer leuker. Een positieve cirkel die ook zeker weer effect gaat hebben op andere onderdelen in je leven. Je kijkt met enthousiasme uit naar een ‘werk’dag, komt met energie van je werk en dat heeft weer effect op de sfeer bij het thuisfront.

Just do it

Als schrijvende voel ik de energie stromen. Ik word hier zo vrolijk van. Heerlijk om met dit soort blogs (startende) ondernemers te inspireren om te gaan doen wat ze echt willen doen. En om ondernemers te laten stilstaan bij het feit of ze nog steeds doen waar zij vrolijk van worden. Daarom deel ik graag mijn ervaringen in blogs. Misschien ook leuk om even te vertellen dat ik binnenkort een Ondernemersdag ga plannen om in één dag eens te onderzoeken hoe het bij jou zit. Waar jouw kracht zit, hoe je werkweek eruit zou moeten zien, welke diensten jij aan zou kunnen bieden, met wie jij het liefste zou werken en meer. Mocht je daar nieuwsgierig naar zijn, volg me dan even op Facebook. Daar komt het vast voorbij. Of app (06-43456343) of mail (info@ideesonline.nl) me even.

 

Over de auteur

2 gedachten over “Ondernemen vanuit pure intenties”

  1. Pingback: Ben ik een workaholic? Wat vind jij? ⋆ iDees online

  2. Pingback: Gun je missie online zichtbaarheid ⋆ iDees online

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Paste your AdWords Remarketing code here
Scroll naar boven

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies" om u de beste surfervaring te geven. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten