Ik vind het zo spannend om online zichtbaar te zijn

Ik vind het zo spannend om online zichtbaar te zijn

Ken je dat gevoel? Dat je weet dat je het goed is online zichtbaar te zijn, maar dat je er niet zoveel mee hebt? Of dat je merkt dat je het lastig vindt om jezelf in de online spotlight te zetten? Er zijn veel ondernemers die dit spannend vinden. Echt waar. Je bent niet alleen. Hierbij een paar tips om jou de drempel over te helpen.

Vanochtend was ik even met Karlijn Jacobs aan het appen. We waren berichtjes naar elkaar aan het inspreken, zoals ik dat vaak doe. Ze gaf mij tips over hoe ik meer in het nu kan zijn. Daar had ik haar namelijk een vraag over gesteld. Want zij, als Mindfulness trainer bij Slow Living weet als geen ander hoe je dit kan doen en gaf me allemaal fijne tips. Hoe zij berichten inspreekt…..dat is zo ongeveer wel het tegenovergestelde van mij. Ik heel enthousiast en aanwezig, zij heel behouden en rustig. Al luisterend naar haar tips werd ik meer ontspannen. Ze stopte tussendoor met praten terwijl de opname doorging. Zul je mij niet gauw horen doen hihi.

Er plopte een idee bij me naar boven: hoe tof is het als ze dit soort dingen vaker even appt. Gewoon op een willekeurig moment, voor een groep mensen die daar behoefte aan hebben. Een zendlijst aanmaken of een groep, om zo heel intiem met een groep mensen te kunnen delen en even stil te laten staan. Even wat vertellen over een eigen inzicht die je op die dag hebt, of als je zelf een mindfull momentje pakt, dat je daar mensen in meeneemt. Of zo even wat tips.

Online zichtbaar zijn is heel spannend

Ik deelde het idee met haar en kreeg de volgende reactie:

“Ja, leuke ideeën. Inderdaad waar. Het is zo fijn om een inzicht te delen, waardoor anderen ook weer geïnspireerd worden. Ik wil meer naar buiten treden op social media….maar ik vind het elke keer nog zo spannend om zichtbaar te zijn. Ja, dat vind ik echt heel spannend: of het wel aansluit, of ze het wel fijn vinden. Als ze niet reageren, hoe weet ik dan of het aanslaat? Daar loop ik een beetje tegen aan en daardoor blokkeer ik en ga ik minder online delen. Ik vind het dan nog wel prima om een tekst te posten, maar niet met mij op video erbij. Terwijl ik weet dat dat het beste is. Dat is soms echt nog te spannend.”

4 tips om stap voor stap meer online zichtbaar te worden

Wauw wat een open berichtje kreeg ik terug. En wat fijn dat ze dit deelde. Nu kon ik haar vertellen dat ik haar juist volg omdat ik haar zo leuk vindt. Ze doet het zo op haar eigen manier en dat maakt het sterk. Ook gaf ik, op mijn beurt, haar weer een paar tips die ik ook graag met jou deel:

 1. Reacties op social media bepalen niet jouw online succes
  Je krijgt misschien weinig likes en reacties. Maar dat wil nog niet zeggen dat je berichten niet gewaardeerd worden. Kijk eens wat sommige mensen om je heen je vertellen; hoe reageren ze op je berichten. De laatste tijd hoor ik bijvoorbeeld vaak dat ze  me inspirerend vinden. Maar hoeveel mensen ervaren hetzelfde en zeggen het niet? En hoeveel mensen ervaren hetzelfde zonder dat ze het door hebben. Vergeet niet de kracht van online zichtbaar zijn.
 2. Blijf dicht bij jezelf als je een update op social media plaatst
  Ik kan me voorstellen dat het soms spannend is om jezelf online zichtbaar te maken. Allemaal belemmerende overtuigingen komen op je pad, waarmee je jezelf overtuigd dat je het echt niet moet doen. Maar vergeet je klant nu eens. Deel gewoon wat jij graag wil delen. Mensen volgen je niet voor niets. Ze volgen je omdat ze zich om wat voor reden dan ook verbonden met je voelen. Vertrouw erop dat wat je deelt oké is en door je klant gewaardeerd wordt.
 3. Deel je inzichten, ideeën en ervaringen op social media
  Heb je geen idee of iets wel aanslaat of misschien geen idee wat je moet delen? Deel wat je bezig houdt. Wat doe je vandaag? Welk inzicht heb je gekregen? Welke ideeën heb je? Uiteraard wel binnen het onderwerp van je vakgebied. Zodat je daarmee anderen kan inspireren die nog niet zover zijn als jou. Deze updates gaan zo waardevol voor je volgers zijn; je bent dan heel authentiek bezig (niemand anders doet het zoals jij) en laat zien hoe jij in je vak staat.
 4. Begin op een manier met social media die bij jou past
  Je kunt direct volop los gaan. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Je kunt dan misschien juist nog meer ‘drempels’ voelen om er niet aan te beginnen. Dat schiet natuurlijk dan helemaal niet op. Als je voelt dat je wel wil, maar het gewoon wat spannend vindt, kun je ook klein beginnen. Begin bijvoorbeeld eerst met Whatsapp met een klein groepje goede bekenden. Zie het als een soort pilot en kijk hoe je het vindt en hoe het ontvangen wordt.

Herken jij je in het verhaal van Karlijn? Dan is een Social Media Boost dag of sessie misschien wel wat voor jou. Tijdens zo’n sessie of dag krijg je handvaten over hoe jij wat waar kunt delen op social media. Op een manier die bij jou past zodat je stap voor stap meer online zichtbaarheid krijgt.

En….oh ja voor ik het vergeet. Volg Karlijn ook op Instagram >> Slow Living. Kun je zien hoe leuk ze het doet. 

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *